Hvad er agility?

Hvad er agility?

Agility er en hundesport, som er blevet meget populær, både som konkurrence og for sjov.

Agility går ud på at hunden så hurtigt som muligt og med så få fejl som  muligt gennemløber en bane med forskellige forhindringer i en fastlagt rækkefølge. Hunden skal bl.a. krybe gennem tunneller, balancere på planker, springe over forhindringer af forskellig højde og længde, løbe igennem en slalom, balancere på en vippe mv.

IMG_4531

Agility kommer af det engelske ord agile, som betyder rask, kvik, hurtig, smidig. Agility kan dyrkes af alle sunde og raske hunde af alle racer, men der er selvfølgelig nogle racer, der egner sig bedre til at træne agility end andre, og selvom det er vanskeligere at træne med en stor, tung hund, kan det lade sig gøre.

Men det vigtigste: både hund og hundefører skal synes det er sjovt.

Lidt historie

De første agilityløb fandt sted som pauseindslag ved Crufts Dog Show i 1978. Ideen var at lave en springkonkurrence i stil med ridebanespring. Ved showet stillede man op med to hold med fire hunde, som konkurrerede mod hinanden. Tilskuerne blev så begejstret, at de selv ville prøve agility med deres hunde, og man besluttede at gentage konkurrencen i 1979. Siden har agility udviklet sig til en seriøs hundesport, hvor der afholdes verdensmesterskaber, selvfølgelig også med dansk deltagelse.

Det er samtidig en sport med et stort publikumstække. Ved hundestævner er man ikke i tvivl om, hvor agilitybanen befinder sig: de mange tilskuere og hundeførere er samlet og jubler højt over den hurtighed og smidighed hundene – og hundeførerne – viser, når banen med forhindringer skal gennemløbes på kortest mulig tid og selvfølgelig uden fejl.

Kontrol og lydighed

Da hundeføreren i agility skal føre sin hund gennem banen med de mange forhindringer så hurtigt som muligt uden line og halsbånd, kræver det, at

  • hunden har god kontrol over sin krop
  • hundeføreren har kontrol over sin hund
  • hundeføreren er tydelig med sine kommandoer og ikke mindst sit kropssprog således at hunden nøjagtigt ved, hvad den skal gøre.
  • En god portion lydighed hører derfor også med, hvis hund og fører vil nå noget i denne sportsgren.

IMG_4451Hvornår kan man begynde?

Man kan så småt begynde, når hvalpen er ca. 4-8 md. på et præ-agilityhold. Her indlæres mange forskellige ting til forberedelse af agilitytræningen. Øvelser/forhindringer, som belaster en hundekrop under udvikling, undlades selvfølgelig. Mere om det andet sted.

Man må ikke forvente, at man straks får lov at løbe en hel agilitybane. Hunden skal være min. 1 år. Indtil da skal man stille og roligt opbygge hundens muskulatur, så skader undgås, og samtidigt opbygges hundens færdigheder på de forskellige forhindringer. For at deltage i konkurrencer skal hunden være 18 måneder.

Agility for sjov

Men du behøver slet ikke at tænke i konkurrencebaner for at træne agility med din hund. Rigtig mange hundeejere træner agility, fordi de synes det er en god aktivering af hunden, hunden får en masse selvtillid og bliver mere lydig – og så er det rigtig sjovt for både hund og fører, hvilket det også bør være. Hvis ikke, bør man ikke træne agility.