Klikker og Target træning

Klikker-træning

er sjov træning med din hund på en positiv, ikke-straffende måde og hele familien kan være med.

Sådan virker klikkeren

Klikkeren er en lille plastikboks med en metalplade indeni, som giver en markant lyd, når man trykker på den.

Et klik bliver et klart signal til hunden om, at den har gjort noget rigtigt og en belønning er på vej. Du kan belønne adfærd lige meget, hvor langt væk du er fra hunden, og fordi det er et klik – en entydig lyd – vil hunden hurtigt lære, at den har gjort det rette.

I klikker-træning findes ikke straf: hvis hunden ikke gør det rigtige, får den ingen belønning. Slut med at råbe, skubbe og rykke i frustration. Pludselig kan du og din hund nyde træningen sammen uden ubehageligheder.

Sådan kommer du i gang

Hav en god portion små lækre godbidder, som er lette at få fat på i din lomme eller godbidtaske.

Først skal du lære din hund hvad klikket betyder. Hav 5 – 6 godbidder klar i hånden – klik og giv hunden en godbid – gentag dette ligeså hurtigt (5-6 gange), hunden kan spise godbidden og hold en kort pause. Gentag med 5-6 godbidder. Pause.

Nu vil din hund kigge efter godbidden, så snart den hører klikket. Nogle hunde lærer det hurtigt, medens andre har brug for flere gentagelser.

Øjenkontakt – gør al træning meget sjovere. Hav 5-6 godbidder klar i hånden -hold evt. hånden på ryggen – forhold dig i ro, og hunden vil kigge op på dig for at finde ud af, hvorfor der ikke sker noget – KLIK og giv godbid. Gentag 5-6 gange. Pause.
Du er nu klar til at klik-træne din første øvelse. Her er valgt

”SIT” – er let at starte med, da de fleste hunde sætter sig naturligt alligevel. Du mangler bare at lære din hund at gøre det, når den bliver bedt om det.
Tag en godbid og hold den nær ved din hunds næse, indtil hunden viser interesse for godbidden. Bevæg så hånden let op og let bagover hundens hoved (vi lokker). For at hunden kan følge godbidden, er den nødt til at løfte hovedet og bevæge det bagover – det får som regel bagdelen ned! Lige så snart bagdelen rører gulvet, KLIK og giv godbid. Gentag dette indtil hunden sætter sig, så snart du begynder at bevæge hånden (efter få gentagelser uden godbid (vi undlader at lokke). Vent så. Meningen er, at du skal få hunden til at tænke:” Jeg kunne altså godt tænke mig at høre den der klik-lyd igen, for så får jeg en godbid. Hm, hvad skete der sidst, jeg hørte lyden? Nå ja, nu kan jeg huske det – jeg satte bagdelen i gulvet. Lad mig prøve igen og se om ikke det virker!”

Vær forberedt på at vente et stykke tid – nogle hunde reagerer hurtigere end andre.
Det er vigtig at tie stille, mens man klik-træner sin hund. Lad være med at sætte kommando på øvelsen, før du er 100 % sikker på, at hunden sætter sig straks, du beder den om det. Når du når hertil, siger du stille “SIT“ lige før hunden sætter sig. Herefter vil det ikke tage lang tid for hunden at finde ud af, hvad “SIT“ betyder og gøre det, når du beder om det.

Sådan kommer du videre.

Mulighederne er uendelige. Ved at bruge denne metode kan du træne din hund til megen interessant og brugbar adfærd.
Find en måde, hvorpå du kan få din hund til frivilligt at gøre, det du vil. At lokke med godbidder er OK (vi lokker). KLIK og beløn, når den gør det ønskede. MEN kun få gange – så skal godbidden væk. Byg derefter øvelsen op kun ved håndtegn og hav godbidderne i lommen, indtil du har klikket – hunden ved jo, at KLIK = BELØNNING – og hunden vil rette sin opmærksomhed mod dig og ikke mod godbidden.
Du vil blive overrasket over din hunds evner til at lære. Prøv at indlære en ny øvelse hver uge for at stimulere din hund og undgå kedsomhed.

I stedet for at lokke hunden kan du lære

Håndtarget (eller touch) – klikkertrænerens vigtigste hjælpemiddel.

At lære sin hund forskellige targets (mål) kan være både nyttigt og sjovt. Der findes flere former for targets man kan lære sin hund. De mest almindelige er target-stick, hånd-target og pote-target. Target er en grundfærdighed, som kan bruges til at overføre selve adfærden at “touche” (puffe) over på noget andet.
Det kan f. eks. være, at man vil lære sin hund at slukke/tænde for lyset (hunden skal puffe til lyskontakten). Hvis man har indøvet target-stick, så kan man lettere overføre denne “puffe” adfærd fra target til lyskontakten. Du kan bruge hånd-target til indkald, eller som et hilse-signal, samt et fokuspunkt ved håndtering af din hund. Pote-target hvis man vil lære sin hund at gå i bur, op i bilen, hen til noget, ned ad A-bræt og balance, fremadsendelse eller andet.

Target – sådan gør du

Hånd-target kræver ingen remedier ud over en klikker og godbidder.
Vær klar med klikker og gode godbidder, sæt dig på en stol eller på hug, når din hund er opmærksom på dig.
• Stræk din ene arm ud, med en let buet håndflade. I samme sekund din hund kigger på hånden, klikker du og giver din hund en godbid med den modsatte hånd. Det er vigtigt, at din udstrakte hånd er rolig, HELT rolig, da det er vigtigt, at din hund tænker selv. Gentag denne proces flere gange indtil din hund har forstået dette trin.
• Øg kravet gradvist – helt indtil din hund dutter/toucher/puffer dig i håndfladen.
Du kan derefter øge kravet til, at din hund skal holde positionen i hånden i længere tid.

Target-stick er en pind – måske som teleskop, muligvis også med ”indbygget” klikker. Hunden skal dutte på spidsen. Target-stick’en kan så flyttes lidt efter lidt hen til det, der nu er valgt, som hunden skal fokusere på.

Pote-target er en musemåtte, et stykke gulvtæppe, en flad skål eller lign., som hunden skal røre med en eller flere poter. Den flyttes ligeledes lidt efter lidt hen til det sted, som hunden skal løbe hen til eller stå.

Her er nogle flere forslag til øvelser:

”DÆK”
Brug target og få hundens næse ned til gulvet fra siddende stilling. Når hunden lægger sig: KLIK og beløn.

”PLADS” = følg mig på venstre side og sid, når vi stopper.
Byg videre på ”SIT”-øvelsen og hav hunden på den venstre side. Når hunden kan sidde på “PLADS “ – og gerne kigger op på dig – går du et evt. to skridt fremad. KLIK og beløn, når hunden følger med dig. Brug gerne target de første gange. Det er rigtig flot, hvis du kan holde øjenkontakten. ”PLADS” er en nyttig øvelse, når man skal over vejen, passere andre hunde/mennesker osv., men husk hunden skal primært have lov til at gå og snuse mm. under lufteturen – selvfølgelig uden at trække i linen. Øvelsen kan også indlæres på samme måde på højre side, men selvfølgelig med en anden kommando, eksempelvis ”HØJRE”.

IKKE TRÆKKE I LINEN
Hvis hunden trækker i linen, stopper du helt op, idet linen strammes. Du venter til linen slækkes, og hunden kigger på dig for at se, hvorfor I ikke går. Idet hunden drejer hovedet efter dig: KLIK og beløn. Gentag, indtil I kan gå uden stram line. Hvis du er konsekvent – fastholder at hunden kun kan komme fremad, hvis linen er slap – tager det kun ganske kort tid at lære hunden at gå pænt. Husk at belønne hunden ind i mellem for at gå pænt, når den har lært det. Du skal ikke rykke eller trække hunden tilbage – den skal selv slække linen, ellers lykkedes det ikke.

” HER”/”KOM”
Få en hjælper til at holde hunden, som du har vist, at du har en lækker godbid i hånden. Løb ca. 5 meter væk og bed hjælperen slippe hunden. Idet hunden kommer hen til dig, KLIK og beløn med godbidden. Vær opmærksom på ved indkald, at du ikke belønner hunden, før du har hånden på halsbåndet, ellers kan du risikere at få en hund, der kommer hen til dig, men som holder sig udenfor din rækkevidde.

ØVRIGE TRICKS

 • Giv pote
 • High-five/-ten
 • “ligge død”
 • Rulle rundt
 • Snurre rundt med forbenene på en omvendt vaskebalje
 • Bære posten ind
 • Rulle sig ind I et tæppe
 • Hente fjernbetjeningen
 • Samle legetøj op i en kasse
 • 8-tal mellem ben
 • Zig-zag mellem ben under gang

o.s.v. – kun fantasien sætter grænser.

Efterhånden som hunden har lært spillereglerne, vil den selv tilbyde hele rækken af adfærd, den har lært – lige indtil du klikker for det rigtige.

KLIKKER-TRÆNINGENS 10 BUD.

Klikker-træning har kun få regler – men de skal overholdes!

 1. HAR du klikket, SKAL der falde en belønning – også selvom klikket var et uheld.
  Belønning følger efter KLIKKET. Ellers er klikket meningsløst.
 2. Del indlæringen af øvelserne op i små trin, så hunden kan følge med og hele tiden har fremgang mod målet (SHAPING).
 3. Sæt aldrig kommando på en øvelse, før du er overbevist om, at hunden vil udføre det straks. “SIT“ betyder sæt dig NU, ikke efter 3-4 kommandoer med høj lydstyrke.
 4. En kommando gives kun én gang: ”I shall say this only once” (“Allo – allo”)
 5. Ha’ det sjovt! Hvis du er stresset, har tankerne et helt andet sted eller er bekymret:- find på noget andet at lave – se TV f. eks!
 6. Hvis du bliver frustreret, lav en nem øvelse for din hund og tag en pause.
 7. Træn én øvelse ad gangen og træn 3 x 5 minutter om dagen i stedet for 1 time 1 gang om ugen. Lav en øvelse med 5-6 godbidder – Kort pause- gentag 2-3 gange. Det giver en mere effektiv indlæring, da hunden ikke kan holde koncentrationen ret længe ad gangen.
 8. Nedsæt mængden af din hunds foder for at kompensere for de kalorier, den får gennem godbidderne.
 9. Straf eksisterer ikke i klikker-træning.
 10. Belønning kan også være leg med noget af hundens legetøj.

OG HUSK:
Hvis hunden laver fejl, eller ikke gør som du ønsker, er det værste, der kan ske, at hunden ikke får sin belønning denne gang, og den må forsøge igen.

Samtidig bør man lige kigge på, om man har sat kravene for højt. Prøv at nedsætte dem til et punkt, hvor øvelsen tidligere er lykkedes og fortsæt så derfra, men med mindre skridt.

FAQ:

SKAL JEG KLIKKE OG BELØNNE HVER GANG MIN HUND GØR NOGET?
NEJ. Klikkeren bruges til indlæring af øvelser, og det er ikke nødvendigt at bruge den, når din hund er sikker på, hvad den skal. F.eks.: Så snart din “sit “ er pålidelig, beder du hunden udføre øvelsen 3-4 gange, inden du klikker og belønner. Varier antallet af gange du ønsker øvelsen udført, inden du belønner – nogle gange en gang, andre gange måske så mange som 6-7 gange. Din hund skal ikke kunne forudsige, hvornår belønningen kommer.
Når hunden udfører øvelsen straks, du beder om det, kan du nedtrappe klikkeren. Men HUSK: lige meget hvor dygtig din hund er, skal du stadig belønne den en gang imellem. Det er et kedeligt faktum, at vi ofte er mere opmærksomme overfor hunden, når den er ulydig, og ignorerer den, når den opfører sig pænt. Så beløn din hund for at være dygtig, og den behøver ikke være uartig for at få din opmærksomhed!

ER DET IKKE BESTIKKELSE AT BRUGE GODBIDDER?
NEJ. Det er bare en måde at vise din hund, hvad du gerne vil have den til at gøre – uden brug af tvang. Lige så snart den har lært reglerne, skal du nedtrappe godbidderne. Ville du arbejde uden løn? –Nej, vel? Hvorfor skulle din hund så?

SKAL MAN BRUGE EN KLIKKER?
NEJ. Du kan godt bruge et bestemt ord eller lyd i stedet. Men det er meget svært at ramme det helt nøjagtige tidspunkt med et ord eller en lyd.
Prøv dette forsøg: Stå med en kuglepen og tab den på gulvet. Nøjagtigt i det øjeblik kuglepenne rammer gulvet, skal dit ord/din lyd komme. Det er meget vanskeligt at være helt præcis – det er noget nemmere med en klikker. Og den koster altså ikke mange kroner.

Se desuden denne artikle fra Hund & Træning om “Targeting